Najbolja vozila za selidbe


Najbolja vozila za selidbe

Najbolja vozila za selidbe

Najbolja vozila za selidbe

 

Selidbe zahtevaju veliku organizaciju i logistiku, angažovanje radnika, nabavku kutija i ostalih sredstava za pakovanje, precizno planiranje svih faza selidbe, itd. Jedna od najvažnijih komponeti svake selidbe je vozilo sa kojim se stvari transportuju. Neki taj problem rašavaju tako što angažuju profesionalnu agenciju za selidbe koja poseduje potrebna transportna sredstva, dok se drugi radije sele sami. Ako ste među njima, morate pažljivo da odaberete vozilo koje će osigurati efikasno i brzo prebacivanje svih stvari sa jedne na drugu lokaciju.

 

FAKTORI KOJI ODREĐUJU KOJA ĆE SE VOZILA KORISTITI ZA SELIDBU

 

Koje će se vozilo koristiti za selidbu zavisi o nekoliko faktora:

 

Količina stvari

Količina i veličina stvari i predmeta koji se sele je jedan od najznačajnijih fakora prilikom biranja vozila. Veliki broj kabastih i teških stvari zahteva prostran teretni prostor, koji ima dovoljnu visinu i širinu da primi velike komade nameštaja, bele tehnike, velikih tepiha, vaza sa biljkama i slično. Znači u obzir dolaze kamion ili teretni kombi. Za nekoliko kutija biće dovoljna veća limuzina, karavan ili SUV. Oni su dobar izbor ako proed stvari treba prevesti i putnike.

 

Udaljenost lokacija

Kada se savlađuje velika udaljenost, broj tura je ograničen. Zato je potrebno veće vozilo kako bi se u njemu strpalo što je moguće više predmeta. Ako treba više tura, onda je i potrošnja goriva veća, što može da optereti budžet.

 

Pristupačnost lokacije

Pre nego što se pristupi selidbi, potrebno je izvršiti izviđanje lokacija kako bi se videla njihova pristupačnost. Ako treba da se prođe kroz uske, strme i vijugave ulice, umesto velikog kamiona bolje je seliti stvari kombi vozilom ili automobilom. Ako se novi dom nalazi na većoj strmini, biće potrebno snažnije vozilo sa pogonom na sva 4 točka.

selidba sopstvenim vozilom

Selidba sopstvenim vozilom. Izvor slike Ketut Subiyanto preko Pexels

 

Snaga, nosivost i veličina vozila

Svako vozilo ima svoja ograničenja koliku težinu može da izdrži i povuče. Te informacije se mogu naći u uputstvu u vozilima i pre selidbe treba da se provere. U protivnom, vozilo može da se pretovari i da dođe do problema, kvarova, lomova, pucanja guma ili amortizera. Laka vozila, karavani, džipovi, SUV-ovi iako izgledaju robusno, nisu dizajnirani i napravljeni za prevoz teškog tereta. Neki vlasnici da bi povećali kapacitet svojih vozila koriste krovne nosače, ali treba biti oprezan i ne stavljati na krov prevelike i preteške stvari.

Sposobnost vozila da transportuje teške stvari zavisi od jačine njegovog motora i vučne snage. Veći modeli sa snažnijim motorom, poput pikapova i kamioneta, mogu da povuku težinu i do pola tone. Međutim, uz veliku snagu dolazi i veća potrošnja goriva.

 

Vozačke veštine i iskustvo

Nije isto voziti prazno vozilo i kada se u njemu utovare veliki ormari, kreveti, regali, fotelje, frižideri, šporeti, itd. Tada treba prilagoditi vožnju zato što je potrebno više vremena za kočenje, vozilo se zanosi na krivinama, ako se naleti na rupu može da dođe do većeg oštećenja. Ako niste sigurni u svoje vozačke veštnine, bolje da prepustite volan nekom iskusnijem. isto tako, nije isto voziti veliki i široki kamion, kombi, pik-ap ili privatni automobil. 

 

Vreme selidbe

Ukoliko selidba mora da se odvija u lošim vremenskim uvetima, po kiši, snegu ili magli, potrebno je vozilo koje je zatvoreno i gde stvari neće kisnuti. Otvorena vozila mogu da se koriste leti ili na proleće kada je vreme lepše.

 

KOJA SE VOZILA NAJČEŠĆE KORISTE ZA SELIDBE?

 

Kamioni

Kada se pomisli selidba - pomisli se na kamion. Kamioni omogućavaju najlakši i najbezbedniji transport za glomazne i teške stvari. Od svih transportnih sredstava koji se koriste za selidbe, oni imaju najveći teretni prostor i najveću nosivost. Sa kamionom sve stvari mogu da se prebace u jednoj turi, po bilo kom vremenu i sa najmanjim troškovima. Da bi zadovoljile različite potrebe svojih mušterija, ozbiljne firme koje rade selidbe imaju kamione sa različitim veličinama.

 

Kombi vozila

Odlikuje ih velika svestranost, zatvoreni teretni prostor koji pruža zaštitu od kiše, imaju manju nosivost od kamiona, koja je sasvim dovoljna za selidbu teških komada nameštaja, bele tehnike, velikih kutija i ostalog pokućustva.

 

Prikolice

Ako vlasnik reši sam da se seli i ima vozilo sa kukom za vuču koje je dovoljno snažno da može da vuče veću težinu, prikolice su veoma fleksibilno i isplativo rešenje. One imaju sasvim dovoljno prostora za transport kabastih stvari (ali ne i previše teških) i omogućavaju selidbe na veće udaljenosti.

prikolica za selidbe

Prikolica za selidbe. Izvor Markus Winkler preko Pixelsa

Karavani i limuzine

Kada im se preklope zadnja sedišta ova vozila (da pomenemo samo neke: Kia Carnival, Krajsler Pacifica, Tojota Sijena, Honda Odissey) imaju iznenađujuće veliki prostor. Ne treba preterivati sa težinom, najbolje da se u kutije spakuju manji i srednji premeti, kao što su tanjiri, sudovi, ejsgajg, knjige, manji elektronski uređaji, posteljina i slično, i da se onda lepo razmeste po gepeku.

 

SUV-ovi i džipovi

I ova vozila imaju veliki teretni prostor kada im se obore zadnja seddišta. Neki od njih, kao na primer Tojota Sequoja, imaju tri reda sedišta i veliki prostor iza vozača i suvozača. U ova vozila mogu da stanu manji komadi nameštaja i drugih stvari koje su spakovane u kutije. Poseduju veliki snagu motora, odlični su za selidbe na strmim terenima i uskim prilazima a mogu da vuku i prikolicu. Ponekad vlasnici koji se sami sele a nemaju dovoljno snažno i prostrano vozilo, iznajmljuju ovakva auta iz rent a car agencija.

 

Kombinacija različitih vozila

Veoma se često dešava da se prilikom selidbe koristi više vrsta vozila. Na primer, kombi vozilo ili kamion za veće i glomaznije stvari a za manje i brojnije premete karavani ili džipovi.

 

Naslovna fotografija: izvor zeng jinwen preko Pixelsa 

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design