Kako da izbegnete preterano tovarenje svog automobila prilikom selidbe – nekoliko korisnih saveta


Kako da izbegnete preterano tovarenje svog automobila prilikom selidbe – nekoliko korisnih saveta

  • Početna
  • Blogovi
  • Kako da izbegnete preterano tovarenje svog automobila prilikom selidbe – nekoliko korisnih saveta
Kako da izbegnete preterano tovarenje svog automobila prilikom selidbe – nekoliko korisnih saveta

Kako da izbegnete preterano tovarenje svog automobila prilikom selidbe – nekoliko korisnih saveta

Čak i ako ste uradili sve što treba i unajmili profesionalnu agenciju za selidbu, više je nego verovatno da ćete morati da natovarite i sopstveni automobil, stvarima koje želite da imate pored sebe. Ipak, ne treba preterivati. U ovo tekstu bavimo se upravo korisnim savetima - kako da izbegnete preterano tovarenje svog automobila prilikom selidbe.

U stvari koje ćete sasvim sigurno želeti da imate uz sebe spadaju torbe za prvu noć, važni dokumenti i lekovi, dragocenosti, za potrebe vaše porodice, kućnih ljubimaca i biljaka. Zato prepustite agenciji za selidbe da u svoj kamion spakuje što više stvari, da biste izbegli pretovarivanje sopstvenog vozila.

Jer ako u automobil spakujete više od njegove maksimalne nosivosti, ovo može da bude izuzetno opasno, posebno ako se selite na veće udaljenosti, recimo u inostranstvo. Preopterećenje može dovesti do problema u vožnji kao što su:

# veći rizik od pucanja guma (jer to je veliki stres i za vaše gume)

# loša sposobnost upravljanja (veća opterećenja znače i otežanu navigaciju)

# povećani put kočenja (potrebno je mnogo više da se pretovareno vozilo zaustavi u saobraćaju, zbog dodatne težine)

# oštećenje sistema vešanja (opet, veliki pritisak na vešanje)

# smanjena maksimalna brzina (jer ako pokušate da preopterećen auto vozite brže, to može biti otežano, plus – trošite više goriva, a o opasnosti i da ne govorimo).

Nažalost, preopterećenje vozila je sasvim uobičajena pojava prilikom selidbe, pa smo zato za vas pripremili ovih nekoliko korisnih saveta, da biste zaštitili svoj automobil od potencijalnih oštećenja, da ne spominjemo i bezbednost putnika.

Proverite koja je maksimalna težina koju vaše gume mogu da podnesu

Svi automobili dolaze sa ograničenjem maksimalne težine koju mogu da ponesu bez rizika od oštećenja kočnica i vešanja. Da biste saznali taj broj, pogledajte uputstvo za upotrebu vašeg automobila, tačnije, potražite ocenu bruto težine vašeg vozila.

Problem sa tim je što možda nećete biti sigurni da li ste preterali, kada natovarite automobil stvarima, i kada u njega uđu svi putnici. U tom slučaju, dobro bi bilo da odete do neke stanice za merenje vozila, što ne košta mnogo, ali mnogo znači!

Teški kombiji i kamioni često moraju da se zaustavljaju, da bi se povremeno izmerili tokom svog putovanja. Ako službenici nisu previše zauzeti, uz naknadu će izmeriti i vaš automobil. Alternativno, možete se uputiti u fabriku za reciklažu ili na neku deponiju, gde postoje vage za merenje, a isto tako, u obzir mogu da dođu i mlinovi, farme i fabrike.

I pored ukupne težine vašeg automobila, gume takođe imaju maksimalnu težinu koju mogu bezbedno da ponesu. Pronađite maksimalnu nosivost guma tako što ćete proveriti brojeve na bočnoj strani gume.

Generalno, dvocifreni ili trocifreni broj na spoljnom krugu brojeva na bočnom zidu će pokazati indeks opterećenja. Ako ste nedavno zamenili gume, odvojte nekoliko dodatnih minuta da izračunate njihov indeks opterećenja. To je zato što zamenske gume često imaju drugačije maksimalno opterećenje od originalnih guma. Potrudite se da ne prekoračite maksimalnu težinu opterećenja za sve četiri gume.

Postavite najteže predmete na sredinu automobila

Fotografija: Unsplash.com

Jedan od boljih načina da zaštitite svoje gume od preopterećenja je da postavite najteže predmete na sredinu vašeg automobila. Pomeranje teških predmete dalje od guma je važno, jer ta teška opterećenja vrše veći pritisak na gume, što su im bliže postavljena. Da biste smanjili rizik od eksplozije guma na kolovozu, držite lake predmete sa strane, a teške predmete na sredini auta.

A kako možete da saznate da li su vaše gume u opasnosti od pucanja? Pa, možete da izmerite razmak između vrha gume i okvira vašeg automobila. Trebalo bi da taj razmak ne bude manji od 5-7cm.

Rasporedite težinu simetrično

Imaćete problema sa upravljanjem automobilom ako je jedna strana vozila znatno teža od druge, posebno kada ste na autoputu, i u velikoj brzini. Dakle, kada pakujete automobil, ravnomerno rasporedite težinu na obe strane, da biste mu dali uravnoteženije opterećenje. Ne zaboravite da uzmete u obzir i težinu vaših putnika. I njih rasporedite što je ravnomernije moguće.

I za kraj – unajmite profesionalce

Fotografija: Zvanična Facebook stranica Pro Move

Najbolji način da ne opreopterećujete svoje vozilo je da iznajmite profesionalnu agenciju za selidbe, da prenošenje većine vaših stvari preuzme na sebe. Agencije imaju velike kamione, koji mogu da ponesu više tona tereta, kao i najbolji sistem vešanja i gume koje obezbeđuju glatku vožnju.

I dalje ćete želeti da ponesete nekoliko stvari sa sobom u svom ličnom vozilu, ali to neće biti ni približno onoliko stvari koliko biste morali bez agencije. Ne samo da profesionalci mogu da ponesu više, oni mogu i da spakuju vaše stvari, ukoliko se odlučite i za uslugu pakovanja. Sve to za profesionalnu agenciju ne predstavlja nikakav problem.

Još jedna stvar: preopterećenje vozila kutijama i drugim stvarima može biti opasno iz perspektive bezbednosti vozača. Blokiranje prozora i retrovizora će smanjiti vidljivost i povećati rizik od udesa. Mrtve tačke su dovoljno loše, nemojte pogoršavati stvar gomilama kutija. Osim toga, rizikujete da vas zaustave zbog preopterećenog vozila, na primer kada autoputem idete toliko sporo, da predstavljate opasnost i smetnju.

Pozovite Medjunarodne selidbe Pro Move, a onda se opustite, jer sa nama na putu – nema stresa.

 

Naslovna fotografija: Unsplash.com

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design