Koraci prilikom selidbe


Koraci prilikom selidbe

Koraci prilikom selidbe

Koraci prilikom selidbe

 

Ljudi se sele iz razlitih razloga - pronalazak boljeg radnog mesta, studiranje u drugi grad, novi životni izazovi na drugom mestu, kupovine novog stana ili kuće, iz porodičnih razloga, itd. Bez obzira da li se selidba obavlja u drugi kraj grada, u drugi grad ili u inostranstvo, sam proces preselenja može biti veoma naporan i stresan.

Da bi prošla u što boljem redu i sa što manje napora, prepručuje se da se selidba organizuje u nekoliko koraka.

 

Koji su faze selidbe?

selidba u fazama

Izvor Ketut Subiyanto preko Pexelsa

Planiranje i organizacija

Prvi i ključni korak kod svake selidbe je pažljivo planiranje i dobra organizacija. Najbolje je nekoliko dana pre početka selidbe napraviti listu koja će pokriti sve moguće aspekte. Ova lista treba da sadži vremenske okvire, budžet, broj i veličinu stvari koje se sele, način pakovanja, potrebne količine kutija, kesa i ostalih materijala za pakovanje, prevozna sredstva za selidbu, udaljenost do nove lokacije, itd. Dobro planiranje i organizacija obezbeđuju da se selidba obavi što lakše i u što kraćem vremenu.

Prilikom planiranja treba razmisliti i doneti odluku da li će selidba da se izvrši samostalno ili je bolje da se angažuje profesionalna agencija za selidbe. Prednost agencija je što one nude iskusnu i stručnu radnu snagu, opremu za preselenje teških i kabastih stvari i adekvatna prevozna sredstva (kamioni, kombi vozila).

 

Upoznavanje sa lokacijom i informisanje komšija

Nekoliko dana pre početka seldibe treba obavestiti susede, kako na novoj, tako i na staroj lokaciji. Koliko je moguće treba izbegavati preselenja u časovima odmora, noću i za vreme vikenda. Ako to nije moguće, unapred se izvinite stanarima. Najpraktičnije je ostaviti saopštenje na ulaznim vratima ili nazvati upravnika zgrade.

Potrebno je upoznati se sa terenom i odrediti parking mesto za dostavno vozilo, utvrditi koliko dugo ono sme da se zadrži na tom mestu, da li postoji lift, koliko su stepenice široke i strme i sl.

O promeni adrese potrebno je obavestiti i sve relevantne gradske i državne službe ukljućujući policiju, dobavljaće komunalnih usluga, poštu, banke, škole, medicinske ustanove, itd.

 

Pakovanje i obeležavanje

Efikasno i efektivno pakovanje ne podrazumeva samo stavljanje stvari u kutije.

Pre nego što se krene sa pakovanjem, treba odrediti koje su stvari potrebne a koje nisu. Ako vam neke stvari, na koje ste već i zaboravili, više ne trebaju, nema  opravdanog rezona da ih selite. Bolje ih prodajte, bacite ili nekome poklonite.

Napravite listu svih stvari koje treba da prebacite na novu adresu. Razvrstajte ih u grupe prema zajedničkim karakteristikama i spakujte ih zajedno (na primer u jednoj grupi može da bude posteljina i jastuci, u drugoj posuđe, u trećoj knjige i dokumenta, u četvrtoj eletrični uređaji, itd.)

Za pakovanje stvari koristite čvrste kartonske ili plastične kutije, kese, vreće, folije, papir za pakovanje, streč folije, itd. Poseban oprez je potreban prilikom pakovanja lomljivih i vrednih stvari (čaše, porcelanske vaze, umetnički predmeti).

Kutije i vreće treba jasno obeležiti kako bi se stvari lakše raspakovale i rasporedile na novoj lokaciji.

Najteže je preseliti nameštaj. Velike i kabaste stvari (veliki kreveti, ormari, police, vitrine) koje ne mogu da se prenose u jednom komadu, treba demontirati, što često oduzima mnogo vremena i truda. Još teže je onima koji nisu vešti da rade sa šrafcigerom i čekićem.

Neki stari (i obično vrlo vredni) komadi nameštaja uopšte i ne mogu da se rastave i moraju da se prenose u jednom komadu. Stvari mogu da se usložne ako su lift i stepenice previše uski za njih. U tom slučaju ne ostaje vam ništa drugo nego da ih spustite kroz prozor pomoću konopaca. To nikako nemojte sami da radite, angažujete nekog koji ima potrebnu ekspertizu i opremu.

Izvor: Cottonbro studio preko Pexelsa

Utovar i transport stvari

Na dan selidbe, uverite se da su sve upakovane kutije spremne za utovar. Ako se samostalno selite, biće vam potrebna pomoć prijatelja i članova porodice. Pri utovaru najteže predmete treba stavljajti na dno kamiona ili kombija, a lakše i lomljive iznad njih. Sve kutije moraju da budu dobro obezbeđene da ne padnu i da se međusobno ne udaraju . Predmete koje treba prvo istovariti i raspakovati, treba utovariti poslednje.

Prilikom transporta vozač treba da vodi računa o vožnji, da izbegava rupe i neravnine i nagla kočenja i ubrzavanja.

 

Istovar i raspakovanje

Kada se stigne na lokaciju počinje proces istovara koji nije ne malo lakši od utovara (posebno ako stvari treba da se nose na više spratove, a lift ne postoji ili je previše mali za velike i teške stvari). Sve istovarene kutije treba staviti u predviđene prostorije. Kada su sve stvari istovarene i unesene, može da se počne sa raspakovanjem. Pogrešno je odmah početi sa raspakovanjem dok su stvari još u kamionu. Najbolje je prvo montirati delove nameštaja koji su demontirani i na njih stavljati ostale stvari. Vaze sa sobnim cvećem treba uneti među poslednjim stvarima.

 

I na kraju...

Kada je selidba gotova, vreme je za upoznavanje novog kraja. Treba se upoznati sa novim komšijama, pronaći najbliže prodavnice, zdravstvene ustanove, škole, vrtiće, sportske terene i sve ostale potrebne sadržaje.

Kada se svaki od navedenih koraka dobro promisli, isplanira i izvede onda će i selidba u celini biti uspešna, bez nervoze i stresa. Ako vam je ceo proces ipak pretežak, najbolje je da angažujete agenciju za selidbu. Vi im samo predajte ključeve od stanova, oni dobro znaju sve potrebne korake i pobrinuće se da selidbu sprovedu bez ikakvih trzavica i problema. 

 

Naslovna slika: Ketut Subiyanto preko Pexels

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design