Gde se najčešće Srbi sele i kako se prilagođavaju novim sredinama?


Gde se najčešće Srbi sele i kako se prilagođavaju novim sredinama?

 • Početna
 • Blogovi
 • Gde se najčešće Srbi sele i kako se prilagođavaju novim sredinama?
Gde se najčešće Srbi sele i kako se prilagođavaju novim sredinama?

Gde se najčešće Srbi sele i kako se prilagođavaju novim sredinama?

U poslednjim decenijama, selidbe u inostranstvo postale su sastavni deo života mnogih Srba. Ovaj fenomen nije samo rezultat ljudske potrebe za avanturom i istraživanjem nepoznatog, već je razlog uglavnom ekonomske prirode. Od početka ovog trenda, sedemdesetih, osamdesetih pa do ratnih devedesetih godina, kada su mnogi Srbi bili primorani da napuste svoje domove zbog sukoba i nestabilnosti na Balkanu kontinuirano raste broj iseljenika. Međutim, tokom vremena, selidbe su postale mnogo više od pukog bega; postale su znak i globalnog povezivanja i potrage za boljim životom.
Odlazak u inostranstvo često je podstaknut potrebom za ličnim ekonomskim prosperitetom, napretkom i boljim radnim prilikama. Iako su neke selidbe kratkoročne, poput sezonskih poslova, mnogi Srbi su se odlučili za dugoročni ili stalni boravak u inostranstvu.

Ovo dovodi do pitanja - gde se Srbi najčešće sele i kako uspevaju da se prilagode novim sredinama?

Omiljene destinacije  Srba za selidbu

Nekoliko zemalja često privlači Srbe za selidbu iz različitih razloga, uključujući posao, školovanje, napredovanje u karijeri... Navešćemo 10-ak  zemalja koje su najčešći izbor naših ljudi.

 • Nemačka: Nemačka je jedna od najčešćih destinacija za Srbe zbog posla, dobre ekonomske situacije i visokog standarda života.
 • Austrija: Austrija takođe privlači Srbe, posebno i sada se može reći da se tamo Srbi osećaju kao kod kuće jer je zaista velika zajednica naših ljudi.
 • Švajcarska: Švajcarska je poznata po visokim platama i kvalitetu života, što je privlačno za mnoge Srbe.
 • Švedska: Srbi biraju Švedsku zbog širokih mogućnosti zapošljavanja i dobre socijalne sigurnosti, besplatnog školovanja za decu i zaista besprekorne socijalne politike.
 • Kanada: Kanada je popularna za trajnu selidbu zbog raznovrsnih poslovnih prilika i multikulturalnog okruženja.
 • Australija: Slično Kanadi, Australija privlači Srbe zbog ekonomske stabilnosti i obilja poslovnih prilika.
 • Sjedinjene Američke Države: Amerika odavno privlači mnoge Srbe zbog raznolikosti i mogućnosti karijere. 
 • Norveška: Norveška se ističe po visokim platama i kvalitetu života, često privlačeći stručnjake. Sada je omiljena destinacija IT- jevaca.
 • Holandija: Holandija je poznata po otvorenosti prema strancima i dobroj poslovnoj klimi.
 • Ujedinjeno Kraljevstvo: Britanija je popularna destinacija za obrazovanje mladih zbog prestižnih evropskih univerziteta.

Izazovi i prednosti života u inostranstvu

Naravno da život u inostranstvu nosi sa sobom niz izazova i prednosti. Iseljenici se suočavaju sa jezičkim barijerama, prilagođavanjem na novu kulturu, novi komšiluk, drugačiji društveni život. Da ne pominjemo čest osećaj nostalgije za rodnom zemljom, jer je to neizbežno. Međutim, s druge strane može se reći da je pravilo da takve selidbe često pružaju bolje ekonomske prilike, širenje horizonta i mogućnost obrazovanja u prestižnim institucijama. Globalna povezanost i mešavina kultura takođe doprinose jednoj lepoj osobini, a to je razumevanje i poštovanje prema različitostima.

Obavezni koraci ka uspešnoj selidbi

Dobar plan je pola posla ...
Obavezni koraci ka uspešnoj selidbi u inostranstvo zahtevaju pažljivo planiranje, strateški pristup i dobru pripremu kako biste stvorili sebi veću šansu za uspeh u novoj sredini. Analizirajte tržište rada i potrebe za vašim veštinama u toj zemlji. Odluka o zemlji u kojoj ćete živeti treba biti  promišljena, jer će imati dalekosežan uticaj na vašu budućnost. Nakon odabira odredišta, usredsredite se na prikupljanje potrebne dokumentacije. To uključuje eventualno apliciranje za vize, dozvole boravka i radne dozvole. Ovo su ključni dokumenti koji vam omogućavaju legalan boravak i rad u inostranstvu. Budite pažljivi i pridržavajte se svih zahteva i rokova.
Razmislite o smeštaju - da li ćete unajmiti stan ili kuću, ili možda početi sa privremenim smeštajem dok ne pronađete idealno rešenje. Planiranje unapred u vezi sa stambenim uslovima je ključno za komforan početak u novoj zemlji.
Takođe, ne zaboravite na zdravstveno osiguranje. Proverite šta vam je potrebno kako biste bili zaštićeni u slučaju zdravstvenih problema. 
Budite strpljivi i fleksibilni. Selidba u inostranstvo može doneti izazove i teškoće, ali i mnoge prilike za ličnim i profesionalnim razvojem. Imajte realna očekivanja i budite spremni da se prilagodite promenama kako biste postigli uspeh u novom poglavlju svog života.
 

selidbe, selidbe u inostranstvo, pro move

Prednosti angažovanja agencije za selidbe pri preseljenju u inostranstvo 

Selidba u inostranstvo nije tako jednostavna da je možete bez problema izvesti sami, zato ukoliko imate mogućnosti angažujte profesionalce. Agencija za selidbe pruža stručno vođenje kroz kompleksne procese selidbe u inostranstvo, olakšavajući vam administrativne i organizacione izazove. Profesionalne agencije imaju iskustvo u obradi viza, dozvola boravka i carinskih procedura, čime se eliminišu potencijalne komplikacije. Angažovanjem agencije, možete dobiti savete o odabiru optimalnog smeštaja i lokacije u skladu sa vašim potrebama i budžetom. Agencije za selidbe često imaju kontakt mrežu u zemlji koja je i vaše odredište, što može ubrzati proces integracije u novu sredinu. Pružaju podršku pri transportu imovine, uključujući pakovanje, prevoz i isporuku. Uz to, agencije za selidbe često nude osiguranje, čime se obezbeđujete od potencijalnih rizika ili gubitka tokom selidbe.

Fotografije: Međunarodne selidbe Pro Move (zvanična Facebook stranica)

 

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design