Upoznavanje komšiluka – prvi korak na novoj adresi


Upoznavanje komšiluka – prvi korak na novoj adresi

Upoznavanje komšiluka – prvi korak na novoj adresi

Upoznavanje komšiluka – prvi korak na novoj adresi

Preseljenje na novu adresu nikada nije lak ni jednostavan posao. Ipak, postoji nešto što mnogima pada teže od same selidbe, a to je ono što bi trebalo da bude prvi korak na novoj adresi – upoznavanje komšiluka. I dok je za jedne to nešto što se spontano događa, na druge to može delovati prilično zastrašujuće.  

Kada se osvrnemo unazad, nekada smo sa svojim komšijama zajedno provodili mnogo više vremena nego danas. Družili smo se, pili sa njima kafu, njima se nosio prvi tanjir tek ispečene pite od jabuka, njima su se ostavljali ključevi dok smo na putu, sa njima smo slavili, ali i žalili, kada neko od rodbine ili prijatelja „otputuje“.

Danas je toga, nažalost, sve manje. Dešava se da godinama sa nekim od komšija živimo na istom spratu, javljamo im se u liftu ili kada ih sretnemo na hodniku, ali se ne družimo. Jednostavno, niko ne pokreće to pitanje, ni vi ni oni, ali se bez obzira na to, svi trudimo da sa njima budemo u dobrim odnosima jer, komšija je ponekad „više od brata“. Potrebni smo jedni drugima.

Ako spadate u one koji nisu previše komunikativni, pa ih cela ta situacija pomalo plaši, potrudićemo se da vam to olakšamo. Evo saveta koji će vam pomoći u upoznavanju sa komšilukom, nakon selidbe.


Mahnite im i nasmešite se

Možda svoje komšije nećete sresti odmah, ali ako ih vidite u susednom dvorištu ili u hodniku zgrade, mahnite im i nasmešite se. Upostavite kontakt očima i pozdravite ih. Možda sve ovo deluje kao „izmišljanje tople vode“, ali to je najlakši način da „probijete led“ i predstavite im se. Zatim pređite na neobavezne teme poput: „Vidim da imate malu decu, koliko godina imaju?“

Ovo su načini da, ukoliko i vi imate malu decu, to uskoro preraste u porodično viđanje. Samim tim, i vaša deca će imati s kim da se druže. Ali, ne traže svi prijateljstvo, tako da može da ostane i na onom smešku, i mahanju, i nikada ne krene dalje od toga. Ipak, ako ništa drugo, bar ste pokušali, pa ste načisto s tim. Ako oni nisu zainteresovani za nešto više od „dobar dan“ u prolazu, neka tako i ostane. Ponekad je potrebno malo više vremena, pa zato, imajte strpljenja.
 

Kucnite im na vrata

Za ovo je potrebno malo više hrabrosti, ali ako ste već razmenili nekoliko „mahanja“, možda im neće izgledati tako čudno. Kada otvore vrata, predstavite se, jednostavno poput: „Zdravo, ja sam Petar. Moja porodica i ja smo se upravo uselili u stan do vas, pa sam pomislio da bi trebalo da vas pozdravim i da vam se predstavim.“

Osnovna stvar kod ove akcije je dobar tajming. Dakle, nemojte da idete kod njih u vreme oboroka, ili subotom ujutru, kada mnogo njih spava malo duže. Sačekajte da vidite njihov auto ispred kuće, ili subotnje popodne, posle 17h, kada je malo pristojnije vreme za posete. Ili to učinite kada ih slučajno sretnete.

Nemojte otići praznih ruku

Možda ćete se osećati neprijatno, pa će vam odnošenje nekog poklončića, u vidu tegle domaćeg džema, pite od jabuka ili bombonjere, pomoći da „probijete led“. Eto, upravo ste ispekli kolače, i pomislili da biste mogli da ih podelite sa komšijama, što je zaista lep gest.

Pitajte ih za savet

Svi vole da ih neko pita za savet, a vi ste se tek uselili, i ne znate gde u kraju možete da pronađete majstore za krečenje ili nešto slično. Pitajte svoje nove komšije ko je to njima radio, ili koja je najbolja picerija u kraju, koja dostavlja pice. Ako ništa drugo, lakše ćete pokrenuti razgovor. A ako vam ne pada na pamet kakav biste savet mogli da tražite, pozajmite od njih šrafciger ili čekić, i vratite ga odmah nakon upotrebe. Tako ćete ostaviti utisak pouzdanog i revnosnog komšije.

Ponudite svoju pomoć

Ako vam je komšija stariji čovek, a pokušava da sam okosi dvorište, ponudite mu pomoć. Ili recimo, ako ste videli da se spremaju za dolazak nove bebe, kupite im mali poklon i odnesite ga, da čestitate. Isto tako, ako vaš komšija ima problema sa autom, a vi se pomalo razumete u ono što se dešava ispod haube – ponudite mu pomoć. Sve su to stvari koje komšije rade jedni za druge, zato se potrudite da i sami budete primer jednog od boljih.

Prošetajte po kraju

Šetnja po bloku vam daje priliku da upoznate svoje komšije u njihovom prirodnom okruženju. Ovo još lakše ide ako ste vlasnik kućnog ljubimca, recimo psa. U tom slučaju, vaš ljubimac će vam pomoći da se upoznate sa komšijama. A možete i da pohvalite sređenu baštu svog komšije, ili cveće u hodniku, kao i da pitate za savet u vezi sa negom biljaka.

Provodite više vremena napolju

Ako ste se uselili u kuću, sredite dvorište, a ako ste u stanu – balkon ili prozor. Učinite sebe dostupnim drugima. Pijuckajte piće u dvorištu ili na balkonu, bavite se baštovanstvom ili se igrajte sa svojom decom. Ako neko od komšija prođe, mahnite mu i pozdravite ga. Onda je lopta na njihovom delu terena, ukoliko žele da se upoznaju sa vama malo bolje.

Prisustvujte sastancima kućnog saveta

Ako vaš komšiluk ima aktivnu zajednicu, obavezno se odmah uključite. Idite na sve sastanke u vezi sa dešavanjima u zgradi ili ulici, i iskoristite ih u svoju korist, dakle, da se povežete sa ljudima oko sebe.

Pozovite ih na večeru

Ako niste tip za velike zabave, pozovite najbliže komšije na večeru. Ne mora da bude ništa posebno raskošno ni otmeno, opušteno je mnogo bolja opcija, jer ćete se svi osećati ugodnije. Pre nego što nešto spremite, pitajte ih da li su na nešto alergični ili intolerantni, kako im ne biste spremili ono što ne smeju da jedu. Najbolje je držati se jednostavne hrane kao što su sendviči, testenine, pica ili roštilj.

Organizujte zabavu u dvorištu

Organizovanje zabave je idealan način da odjednom upoznate više komšija u opuštenom okruženju. Ležerno pomenite komšijama ili im stavite pozivnice u poštanske sandučiće. Napravite roštilj i pripremite zabavu. Ponudite im piće i udobna mesta za sedenje, zajedno sa igračkama za decu. Provedite ih kroz svoju kuću i pitajte za savet o uređenju nekih delova sa kojima još uvek ne znate šta ćete.

I za kraj...

Čak i najveći ekstroverti, ponekad mogu biti zastrašeni preseljenjem u novi komšiluk. Možda se nećete odmah složiti sa svojim komšijama, i to je sasvim u redu. Poenta je da se „lopta zakotrlja“, da im delujete prijateljski, i da im se uvek smešite i javljate. Ako se potrudite, nagradiće vas svojim prijateljstvom i naklonošću. A čak i ako se vi ne složite odmah sa svojim komšijama, vaša deca možda hoće, jer oni to rade spontanije. U svakom slučaju, trudite se da uvek budete ljubazni, jer se tako mnoge stvari lakše rešavaju.

A ako ste tek u fazi pripreme za selidbu, pozovite Pro Move, i preselićemo vas brzo, profesionalno i povoljno. Za sva vaša pitanja, dostupni smo 24/7, 365 dana u godini.

 

Fotografije: Pixabay.com

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design