Vodič za selidbu sa kućnim ljubimcem


Vodič za selidbu sa kućnim ljubimcem

Vodič za selidbu sa kućnim ljubimcem

Vodič za selidbu sa kućnim ljubimcem

Bez obzira da li se selite u novi stan, drugi grad ili u inostranstvo, selidba je uvek stresan događaj. Ako uz to imate porodicu, stvar se već komplikuje. Ipak, deci ćete neke stvari objasniti lakše, a možete ih i odvesti kod rodbine ili prijatelja dok sve obavite, ali da li ste napravili neki plan vezan za kućne ljubimce? U ovom tekstu, bavićemo se upravo tom temom. Pripremili smo za vas vodič za selidbu sa kućnim ljubimcem.

Ako ste vlasnik kućnog ljubimca (a verovatno jeste, s obzirom da vas ova tema zanima), znate koliko volite svoje životinje. Zato ne zaboravite na ove veoma važne članove porodice, kada dođe dan selidbe. Selidba je velika promena, a naši dragi krzneni ili pernati prijatelji više vole rutinu. Srećom, postoji nekoliko koraka koje možete preuzeti, kako biste i svog ljubimca preselili na novu adresu što je moguće lakše i prijatnije.

Dobro osmišljen plan, pomoći će vam da manje brinete tokom priprema i pakovanja za premeštanje svog domaćinstva na novu lokaciju. Naravno, pošto je mnogo toga što treba da uradite, biće mnogo lakše ako angažujete agenciju za selidbe kao što je Pro Move. Selidba će tako proteći lakše i sa mnogo manje stresa.

Ali da vidimo šta vam je sve potrebno za selidbu sa kućnim ljubimcem

#1. Naviknite svog ljubimca na pakovanje stvari i kutije

Kućni ljubimci vole da se igraju sredstvima za pakovanje. Ko još ne bi uživao u uskakanju u kutije i razbacanim papirima koji su dušu dali za cepanje i razvlačenje po kući? Luda zabava! Ali, da biste svojim ljubimcima pomogli da se naviknu na pakovanje, počnite sa tim malo ranije.

Ako imate mesta, počnite da pravite zalihe kutija nekoliko nedelja pre selidbe. Stavite stvari koje se ređe koriste u kutije, i ostavite ih otvorene. Vaši ljubimci će isprva biti radoznali šta te stvari koje inače viđaju na policama, rade u kutiji, ali će se uskoro navići na to. A ova praksa će pomoći da se vaši ljubimci naviknu na pakovanje, pa će onda kada pripremanje za selidbu uđe u završnu fazu, biti već potpuno ravnodušni na sve što se dešava.

#2. Izbegavajte da menjate rutinu, kako vaš ljubimac ne bi bio izložen dodatnom stresu

Kućni ljubimci (pritom prvenstveno mislimo na pse i mačke) su stvorenja koja vole navike. Što im se više menja raspored, to će verovatno biti veća njihova anksioznost. Ako ste u gužvi zbog pakovanja ili organizacije liste obaveza, možda će vam pasti na pamet recimo da pomerite jutarnju šetnju svog ljubimca za malo kasnije.

Savetujemo vam da to ne radite, što će vam se isplatiti na duže staze. Da biste smanjili nivo stresa svog ljubimca u nedeljama koje prethode selidbi, pa čak i na taj dan ako možete, obavezno uradite sledeće:

# hranite ih u isto vreme kao i obično

# nikada ne preskačite njihove redovne šetnje i vreme za igru

# dajte im malo dodatne ljubavi i strpljenja, jer za njih je sve to stresno mnogo više nego za vas.

#3. Izdvojte malo vremena za zabavu sa svojim ljubimcem

Bićete zauzeti dok se spremate za selidbu, ali je neophodno izdvojiti malo dodatnog vremena za maženje, zabavu i vežbanje svojih ljubimaca. Jedan od najboljih protivotrova za stres je sagorevanje sve te anksiozne energije. Umoran ljubimac je miran, što znači da će posle toga moći mirno da drema u svom krevetiću, dok vi obavljate svoje obaveze.

A ako ste previše zauzeti, da biste uobičajenu šetnju ili igru uklopili u svoj raspored, razmislite o tome da zamolite nekog od prijatelja koga ljubimac voli, da to uradi umesto vas. U obzir dolaze i usluge šetača pasa, kojih sve više ima i kod nas. Tako ćete pomoći svom malom prijatelju da ipak odradi sve na šta je navikao, ali i da se malo skloni iz haosa užurbanog domaćinstva koje se pakuje za selidbu.

#4. Neka prostor za vašeg ljubimca bude udoban i tokom priprema za selidbu

Kutije, gomile odeće, napola rastavljen nameštaj... Tokom selidbe, vaš inače uredan i organizovan dom postaje haotičan i neuredan. Iako je to neizbežno, veoma je važno da bar jedan deo bude čist, nepretrpan i uredan, da bi se u njemu vaš ljubimac osećao spokojno. Bilo da je to samo ugao sobe ili otvoreni ormar, nije važno. Ono što je neophodno je da vaš ljubimac ima gde da se povuče kada sve postane suviše haotično za njega, što se posebno odnosi na pse i mačke.

Idealno bi bilo da ga na nekoliko dana, dok završite sa selidbom, na čuvanje uzme neko od vaših prijatelja, ili hotel za kućne ljubimce u koji imate poverenja, ali to ponekad ne funkcioniše kako smo zamislili. Zato, gledajte da ga zaštitite, a kad stignete na novu adresu, postarajte se da prvo pripremite prostor za njega.

Postavite njegov krevetić, ćebe, kavez ili terarijum, kao i činije za hranu i vodu, na neko mirno mesto na kome će vas čuti, ali ga nećete ometati dok se useljavate u novi prostor. Pse i mačke je možda bolje staviti u sobu sa vratima, koja se mogu zatvoriti tokom unošenja nameštaja, jer je poslednje što želite da jurite za njima nakon iscrpljujućeg dana.

#5. Proverite da li su sve vakcinacije ažurne i nabavite važeći sertifikat od veterinara

Uverite se da je vaš ljubimac zdrav i da ima zalihe lekova (ukoliko ima neku terapiju), tako da ne morate već tokom useljavanja da ga vodite u hitnu posetu veterinaru. Razgovarajte o potencijalnim taktikama ili suplementima koji će vam pomoć da ublažite njegovu anksioznost.

Zatražite od veterinara kopiju kartona vašeg ljubimca ako se selite u drugi grad ili državu, pa morate da menjate ambulantu. Pitajte svog veterinara za eventualnu preporuku jer, nikad se ne zna, možda negde u blizini vaše nove lokacije ima nekog od kolega koga poznaje i kome veruje. Pitajte ga i o dodatnim testovima ili vakcinacijama, ukoliko se selite iz države.

#6. Informišite se o zakonima o kućnim ljubimcima u novom mestu u koje se selite

Sasvim je sigurno da ne želite da budete nespremni u vezi sa zakonima o držanju kućnih ljubimaca ako se selite u novi grad ili državu. Uradite svoje istraživanje unapred, tako da znate šta možete da očekujete. Važno je znati unapred da li su na vašoj budućoj adresi kućni ljubimci uopšte dobrodošli, jer je poslednje što želite da budete odbijeni kada se sa njim pojavite na novoj adresi.

#7. Spakujte posebnu torbu za selidbu, za hitne slučajeve svog ljubimca

Smanjite stres selidbe za sebe i svog ljubimca tako što ćete imati sve njegove potrepštine na jednom mestu. Mislimo na činije za hranu i vodu, omiljene igračke, ćebe, hranu, poslastice, pelene, itd. Ne zaboravite i rolnu papirnih ubrusa, kao i kese za jednokratnu upotrebu, da biste počistili za svojim ljubimcem ukoliko se desi nešto nepredviđeno.

#8. Pripremite svog ljubimca za bezbedan boravak u vašem vozilu

Najbolje mesto za vašeg ljubimca je sigurnosni sanduk ili korpa za nošenje, osigurano pojasom na zadnjem sedištu. Uverite se da su sigurnosni pojasevi dobro pričvršćeni, u slučaju saobraćajne nesreće, i da nema kutija ili nekih drugih predmeta koje bi mogle da padnu i udare vašeg ljubimca. Preko njegovog nosača možete staviti i ćebe, da biste smanjili vizuelnu stimulaciju, ako mislite da će to pomoći smanjenju njegove anksioznosti. Ovo posebno važi za ptice, koje su tako navikle da spavaju.

Ono što je važno da zapamtite je da ovo ne bi trebalo da bude prvi put da je vaš ljubimac u svom sanduku ili nosiljci. Unapred ih upoznajte s tim, tako da je siguran da kada ga tamo stavite, ide na putovanje i nema čega da se plaši. Možete ih čak povesti u nekoliko probnih vožnji da bi se unapred navikli, tako da putovanje automobilom ne bude novo i zastrašujuće iskustvo.

#9. Učinite svoj novi dom bezbednim za svog ljubimca, pre nego što stigne tamo

Novi prostor može značiti i neočekivane opasnosti za vašeg ljubimca. Pratite savete za zaštitu, da biste bili sigurni da će vaš mali prijatelj biti bezbedan u svom novom domu:

# osigurajte prozore, kapije i vrata da vaš ljubimac ne bi izašao i izgubio se

# ako imate balkon, osigurajte ogradu da ne može da je preskoči ili se provuče kroz nju

# uverite se da svi otvori za ventilaciju imaju poklopce

# zatvorite poklopce u toaletu, da mali kućni ljubimci ne bi mogli da upadnu, ili da oni veći ne bi pili vodu koja može da sadrži hemikalije

# proverite da li u okolini postoje zamke za štetočine ili otrov, koji su možda ostali iza prethodnih stanara

# postoje biljke koje su otrovne za njih, pa proverite dvorište i ako možete - uklonite ih, ili bar izolujte

# imajte na umu da psi, kada su anksiozni vole da žvaću nešto, i da u tom momentu ne biraju da li je u pitanju igračka, cipela ili strujni kabl, jer oni ne znaju šta je za njih opasno.

I to bi, otprilike, bilo to...

Potrudite se da vaš krzneni ili pernati prijatelj, koji oplemenjuje vaš život svojom bezuslovnom ljubavlju, u svakom momentu bude na sigurnom. Neka prostor u kome će boraviti dok ne krene da se navikava na novi bude čist i bez nereda, da biste smanjili šanse da vaš ljubimac upadne u situaciju koja bi za njega mogla biti opasna.

A uz našu pomoć, vaša selidba će proteći sa mnogo manje stresa, tako da ćete imati više vremena, da svom ljubimcu obezbedite bolje uslove dok selidba traje. Usluge koje pružamo, osim selidbe, su i pakovanje stvari, čišnjenje, montaža i demontaža, skladištenje selidbenih stvari, carinske usluge i špedicija, itd.

Srećna vam selidba!

 

 

Izvor fotografija: YouTube.com

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design