Selidba radne sobe


Selidba radne sobe

Selidba radne sobe

Selidba radne sobe

Uobičajeno se smatra da je za selidbu najteža kuhinja. Ali, jedna od najkomplikovanijih prostorija za selidbu je radna soba. Zbog pandemije korona virusa, dosta ljudi je počelo da radi od kuće i iz tog razloga su maltene preselile svoje poslovne kancelarije kući. Sada je jedna prostorija (ili više, ili samo deo neke veće sobe) puna kompjutera, faks mašina, printera, kopir mašinama i ostalim  elektronskim uređajimja, kancelarijskim nameštajem, masivnim stolovima, stolicama, ormarima i policama prepunih spisa, knjiga, dokumenata.

Selidba oradnih soba nije ni malo jednostavno ni lako.

 

Razlozi zašto je teško preseliti radnu sobu

Mnoštvo opreme. Radne sobe sadrže mnogo (skupih) urađaja kao što su  računari, štampači, skeneri, itd. Sva ova oprema mora pažljivo da se organizuje, demontira i ponovno montira na novoj lokaciji a da se ništa ne slomi i pokvari. Uređji imaju mnogo kablova koji se lako pomešaju i izgube što otežava ponovnu instalaciju na novoj lokaciji.

Dokumentacija i arhiva. Svaka kancelarija i radna soba je puna poslovnih knjiga, spisa i dokumenata. Selidba arhive može biti komplikovana zbog organizacije i očuvanja integriteta važnih dokumenata. Neki dokumenti mogu da budu veoma poverljivi i treba misliti na zaštitu podataka.

Vreme. Selidba radne sobe (zbog pakovanja, prevoza, raspakivanja, demontaže i montaže velikog broja predmeta) zahteva mnogo vremena. Dosta često se dešava da poslovanje ne može da se prekida i da se ne raspolaže sa mnogo vremena.

Prilagođavanje novom okruženju. Posle seldibe potrebno je prilagoditi se novom radnom okruženju. To uključuje podešavanje osvetljenja, novi raspored radnih stolova, ormara i opreme, kao i nova organizacija prostora. Ukoliko se selidba obavlja usred velikog obima posla, to zna da bude stresno.

selidba radne sobe

Kako najlakše preseliti svoju radnu sobu

U produžetku donosimo nekoliko saveta kako preseliti svoju radnu sobu.

Nabavka kutija i ostalog materijala za selidbu

Ukoliko se selidba radne sobe izvodi u sopstvenoj režiji, pre nego što se počne, potrebno je nabaviti neka neophodna stredstva za pakovanje. Tu spadaju:

 • Kartonske utije raznih veličina
 • Folije za pakovanje
 • Pucketave folije
 • Papir za pakovanje
 • Lepljiva traka (salojtep)
 • Plastične kese (za kablove i elektronske delove)
 • Markeri i nalepnice za obeležavanje stvari

Planiranje selidbe

Pri svakoj je selidbi planiranje veoma važno. Da bi plan bio dobar, treba znati datum selidbe, odrediti kada mogu da se uzmu slobodni dani i sl. Kod selidba radne sobe problem predstavlja to što poslovanje ne može previše dugo da se prekida. Ne možete nekoliko dana ranije da spakujete dokumenta i računare koje će vam trebati. Vrlo često je potrebno isključiti uređaje jedan dan ili nekoliko sati pre momenta selidbe i uključiti ih već sledeći dan.

U planiranju spada i obaveštavanje poslovnih partnera i klijenata. I oni treba da znaju datum selidbe, broj neradnih dana, novu adresu i nove brojeve telefona.

Napraviti kopije dokumenata

Pre selidbe važnih podatake i dokumenta, preporučuje se da se naprave rezervne kopije. Računari prilikom selidbe mogu da se oštete i poverljivi podaci da se izgube. Ti podaci mogu da se kopiraju i prebace na CD, DVD ili skladiraju u oblaku na interentu (cloud storage). Isto tako, za programe i softverske pakete treba imati instalacione datoteke u slučaju da treba ponovo da se instaliraju.

Smanjiti nepotrebne stvari

Pre glavne selidbe nije na odmet napraviti rasterećenje i smanjivanje broja stvari koji ne mogu ili se ne žele koristiti. Potrebno je ustanoviti da li u radnoj sobi postoji stara ili pokvarena oprema, nepotreni dokumenti, priručnici i knjige, tepisi i staze, kancelarijski nameštaj, itd. Ove stvari možete da donirate dobrotvornim organizacijama, pokloniti ili prodati. Neka dokumenta mogu da se skeniraju i tako sačuvaju u digitalnom formatu, a  originale uništiti. Nepotrebni, ali još uvek poverljivi dokumenti osetljivog karaktera, treba pre selidbe da se unište.

Kako pakovati stvari

Dokumenti, spisi i poslovne knjige mogu biti veoma teški, zato za njihovo pakovanje treba koristiti čvrste plastične ili kartonske kutije (nikako oštećene jer se one prilikom transporta mogu raspasti). Kutije ne treba prenatrpavati. Retke, vredne i skupe knjige treba posebno spakovati i umotati pucketavom folijom.

Lomljive predmete (staklene čaše, flaše, suvenire, ogledala, ramove za slike i slično) treba radi dodatne zaštite umotati u foliju ili papir za pakovanje.

Kutije treba da se zapečate i jasno označe markerom i nalepnicama. U protivnom stvari i dokumenta mogu da se pomešaju pa će biti potrebno mnogo vremena da se pronađu.

Transport IT i elektronske opreme

 • Za transport ovih uređaja najbolje je koristiti originalna pakovanja jer su ona dizajnirano za njihov siguran transport.
 • Ako nemate originalno pakovanje, koristite jake i sigurne kutije.
 • Radi lakšeg ponovnog instaliranja kablovi treba da se označe.
 • Pre nego što isključite svoju opremu, slikajte kako su kablovi povezani kako bi na novoj lokaciji znali ponovo da ih spojite.
 • Kablove treba pakovati zajedno sa uređajima kojima pripadaju.
 • U kutijama stavite i njihove priručnike.
 • Monitore i ekrane obavijte pucketavom folijom. Ukoliko u radnoj sobi imate veći elektronski uređaj poput servera, TV, stereo sistema, itd., najbolje je koristiti plastične kutije ili originalne kutije
 • Kada pakujete printere izvadite tonere i kertridže sa mastilom i spakujte ih u drugu kutiju.
 • Lap topove je najbole transportovati u kutije umesto u platnene i slabe torbe.
 • Desktop računari su veoma osetljivi na pomeranja i selidbu. Najbolje je da ih selite u svojem vozilu. Kutiju napunite pucketavom folijom i pričvrstite je za sedište pomoću sigurnosnog pojasa, trake ili užeta.
 • Za zaštitu osetljive elektronske opreme možete da koristite i delove odeće, majice, trenerke, džempere, peškire ili druge meke materijale.
 • Ukoliko menjate internet provajdera, tražite da na novoj adresi nekoliko dana pre selidbe pošalju i montiraju rutere, modeme i ostalu opremu. Na taj način nećete ostati bez interneta.

Selidba nemeštaja

 • Veće komade treba rastaviti.
 • Svaki komad treba psoebno da se spakuje i umota u foliju ili papir.
 • Za bolju i bržu montažu preporučuje se da se delovi obeležavaju markerom u istoj boji.
 • Kada se trasportuje ceo ormar, fioke treba zalepiti kako se ne bi otvarale.
 • Delovi nameštaja koji ne mogu stati u novoj radnoj sobi treba ostaviti iza sebe.

 

Završne reči

Već smo istakli da radne sobe nije lako preseliti i da je potrebno dosta iskustva, znanja i posedovanje adekvatne opreme. Baš zbog toga preporučujemo da za selidbu radnih soba i kućnih kancelarija treba angažovati profesionalnu agenciju za selidbe.

Izvor slika Pexels

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design