Pakovanje za selidbu – saveti i trikovi


Pakovanje za selidbu – saveti i trikovi

Pakovanje za selidbu – saveti i trikovi

Pakovanje za selidbu – saveti i trikovi

Pakovanje za selidbu nikad nije lak posao. Od čega krenuti, šta i kako spakovati? Sve su to pitanja koja muče one koji se „sele, pa se ne vesele“. Još ako to radite prvi put u životu, muka je još veća. Zato smo za vas pripremili neke korisne savete i trikove, ne bismo li vam pakovanje za selidbu bar malo olakšali.

Uvek se tu provlače pitanja šta poneti, šta uskladištiti a šta baciti? Koja je maksimalna težina koju možemo da spakujemo? Koliko ima prostora u kamionu? Ipak, ako svoje stvari spakujete na pravi način, ovaj prostor će se na volšeban način povećati! Zato prelazimo na savete, i to odmah!

# Najvažnije stvari, ostavite za kraj

Ovo može izgledati očigledno ali, ako ste pod stresom zbog pakovanja, može vam se lako desiti da zaboravite na to da se najpotrebnije stvari pakuju poslednje. To znači da ćete im i dalje imati pristup, do samog dana selidbe, kao i da ćete ih lako pronaći čim stignete na novu adresu.

# Rasporedite težinu

Kada pakujete kutije za selidbu, ne morate da pakujete jednu po jednu. Možete početi istovremeno da punite nekoliko, stavljajući teže predmete na dno, a ostavljajući prostor na vrhu za lakše stvari.

Zapamtite da neko treba da podigne tu kutiju, pa bilo vi sami ili radnici agencije za selidbu. Većina agencija za selidbe ima ograničenja težine za kutije, pa proverite da biste znali koliko iznosi. Jer, ograničenja se ne odnose samo na ljude koji nose kutije. Prepuna kutija ima rizik da pukne, a poslednja stvar koju želite je da se vaše stvari prosipaju negde usput.

# Umotajte lomljive predmete u svoju odeću

Ovo je jedan od najčešćih i omiljenih trikova za pakovanje. Vaša odeća, jastučnice ili drugi predmeti mogu biti odlična zamena za foliju sa mehurićima ili zgužvane novine. Zato uštedite prostor i težinu koristeći stvari koje već nosite sa sobom, kao materijal za pakovanje za lomljive predmete.

# Urolajte svoju odeću

Ovo je još jedan sjajan trik za pakovanje koji štedi prostor. Najefikasniji način pakovanja odeće za selidbu je da je umotate u rolne. Čvrsto urolana odeća zauzima manje prostora nego kada je klasično savijena. Ovo je dobar plan i kada putujete, jer štedi mesto u koferu.

Takođe, urolana odeća se manje gužva. A ako pakujete odeću za selidbu koja će možda provesti neko vreme u skladištu, to što kad je izvadite ne morate odmah da je peglate biće bonus!

# Popunite prazne prostore

Kutije sa cipelama, korpe, razne vrste plastičnih kutija, sve su to prostori koje možete iskoristiti i tako maksimizirati svoj prostor. Popunite sve prazne šupljine. Stavljanje stvari u cipele je, recimo, odličan trik za pakovanje lomljivih predmeta (poput flašica parfema i sličnih lomljivih potrepština). U cipelama se sigurno neće polomiti.

# Vakuum kese

Vakumiranje, tj. izvlačenje vazduha iz stvari, pomaže da smanjite njihovu zapreminu, dajući vam dodatni prostor. Takođe, istovremeno štiti predmete od vlage, prljavštine ili drugih oštećenja. Ovo može biti posebno dobro ako šaljete predmete na velike udaljenosti, recimo prilikom selidbe u inostranstvo, ili ako moraju da ostanu u skladištu neko vreme. Na taj način, kad ih konačno izvadite iz vakuum kese, biće kao da ste ih upravo oprali.

# Organizujte i označite svako pakovanje

Znati šta je u kojoj kutiji, čini vaš život mnogo lakšim, pa zato – označite svaku od njih. Pakovanje sličnih stvari zajedno može biti od velike pomoći. Neki ljudi vole da pakuju svaku sobu posebno, što ne funkcioniše uvek, u zavisnosti od vrste predmeta, njihove težine i veličine.

Napravite sistem koji je najbolji za vas, ali vodite računa o tome šta ste gde stavili, da biste po potrebi mogli brzo i da ga pronađete. To takođe znači i da ćete tačno znati šta ste sve već spakovali, pa u slučaju da vam ponovo zatreba, znaćete u kojoj je kutiji. Zato listu na kojoj ste popisali sve po kutijama čuvajte „k'o oči u glavi“.

# Mislite na dozvoljenu količinu ručnog prtljaga prilikom selidbe u inostranstvo

Kada putujete, postoji određena dozvoljena težina ručnog prtljaga, pa zato dobro razmislite šta je najbolje da ponesete sa sobom. Ne želite da se preopteretite, jer će vas to dodatno koštati, bilo da putujete avionom ili autobusom. Recimo odeća koju nosite, sigurno nećete nositi teške i glomazne stvari. Spakujte minimalno, alii trudite se da sa sobom ponesete ono što je važno, pre svega dokumente i dragocenosti.

# Imajte kontrolnu listu selidbe

Planiranje čini veliku razliku. Razmislite šta treba da ponesete, šta želite da imate kod sebe, i kada treba da počnete da se pakujete. Na kraju krajeva, pakovanje je samo jedan deo selidbe u novi život, pa zato planirajte široko, i dovoljno unapred.

# Pronađite dobru opciju za skladištenje

Verovatno će postojati neke stvari koje ne želite da ponesete sa sobom, ali isto tako ne želite ni da ih se rešite. Možda želite da proverite šta vam u novom domu treba, pre nego što pošaljete sve, tako da će vam u tom slučaju biti potreban prostor za skladištenje.

Bez obzira da li ćete koristiti kuće i garaže prijatelja i familije, ili ćete iznajmiti prostor za skladištenje, uverite se da je sve što ostavite dobro upakovano i jasno označeno. Naročito ako želite da vam familija i prijatelji pošalju stvari kada stignete. U tom slučaju, obavezno im ostavite ova uputstva.

# Ne nosite previše stvari

Čak i ako se zauvek selite u inostranstvo, ne morate sve što posedujete da nosite sa sobom. U većini zemalja, možete kupiti stvari i predmete za domaćinstvo, a krupniji predmeti zauzimaju prostor, i oduzimaju dragoceno vreme. Zato, budite praktični! Ponesite samo neophodno.

Jer u isto vreme, postojaće neke omiljene stvari od kojih jednostavno ne želite da se rastanete. Tu je određivanje prioriteta neprocenjivo! Razmislite dobro šta vam je najvažnije.

# Poznavanje carinskih propisa

Ako se selite u inostranstvo, možda postoje neke stvari koje ne možete da ponesete sa sobom u zemlju u koju idete, ili vam je za to potrebna posebna dozvola za uvoz. Postoje propisi i ograničenja za neke artikle, uključujući i elektroniku. Većina svakodnevnih stvari će biti u redu, ali je i dalje dobra ideja da se za svaki slučaj raspitate kod agencije za selidbu.

I to bi bilo to...

Za manju selidbu, verovatno ćete se snaći i sami, iako će i dalje biti mnogo stresnih trenutaka. Ali, za veće selidbe, razmislte o angažovanju agencije kao što je Pro Move. Kontaktirajte nas i oslonite se na naše iskusno osoblje, za selidbu bez stresa.

Srećno!

 

Fotografije: Unsplash.com

 

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design