Održiva selidba ili, kako reciklirati materijal za pakovanje posle preseljenja?


Održiva selidba ili, kako reciklirati materijal za pakovanje posle preseljenja?

  • Početna
  • Blogovi
  • Održiva selidba ili, kako reciklirati materijal za pakovanje posle preseljenja?
Održiva selidba ili, kako reciklirati materijal za pakovanje posle preseljenja?

Održiva selidba ili, kako reciklirati materijal za pakovanje posle preseljenja?

Preseljenje u novi dom je uzbudljiva avantura, ali takođe, može da stvori značajnu količinu otpada, posebno ako ne vodite računa o životnoj sredini. Dobra vest je da svoju selidbu možete da učinite i ekološki prihvatljivom. U ovom tekstu bavimo se upravo održivom selidbom ili, kako reciklirati materijal za pakovanje posle preseljenja.

Istražićemo različite načine za recikliranje ili prenamenu selidbenih zaliha, pomažući vam da smanjite uticaj na životnu sredinu tokom ove prelazne faze. Pa, hajde da krenemo…

Kartonske kutije

Kartonske kutije su jedna od najčešće korišćenih selidbenih zaliha, koja se veoma lako može reciklirati. Evo kako da odgovorno postupite:

#Rastavite sve kutije: kada ih jednom raspakujete, rastavite ih i poravnajte, da biste uštedeli prostor i olakšali njihovu reciklažu.

#Proverite lokalne centre za reciklažu: neki pogoni za reciklažu zahtevaju od vas da pakujete karton odvojeno od drugih proizvoda od papira, zato proverite, pa odmah pakujte onako kako ćete ih odneti tamo.

#Ponovna namena: ako imate kreativne sklonosti, razmislite o prenameni kartonskih kutija za “uradi sam” projekte, rešenja za skladištenje ili čak aktivnosti za igru dece.

Papir za pakovanje

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/multiethnic-couple-packing-ceramic-belongings-in-parchment-before-relocation-4246193/

Papir za pakovanje se često koristi za zaštitu lomljivih predmeta tokom selidbe. Umesto da ga bacite, razmotrite ove opcije:

#Ponovna upotreba: presavijte i odložite čist papir za pakovanje za buduće selidbe, ili ga koristite kao papir za umotavanje poklona.

#Reciklirajte: ako je papir previše izgužvan ili oštećen, reciklirajte ga sa uobičajenim proizvodima od papira.

Folija sa mehurićima, loptice od stiropora, trake za pakovanje, i ostale potrepštine...

Folija sa mehurićima i loptice od stiropora mogu da budu štetni za životnu sredinu, ali takođe, mogu ponovo da se koriste ili odgovorno recikliraju.

#Traka za pakovanje: ova traka ne može lako da se reciklira, ali daleko od toga da ne može da se smanji njen uticaj na životnu sredinu. Zato koristite ekološki prihvatljive alternative. Razmislite o korišćenju papirne ili biorazgradive trake za pakovanje i zaptivanje kutija. Ove trake su ekološki prihvatljivije. A ako imate ostatke trake, sačuvajte je za manje popravke ili zatvaranje kutija koje će ići u skladište. Naravno, možete i da je sačuvate za neke popravke po kući poput krečenja, farbanja, i tako dalje.

#Ćebad za selidbe: ova ćebad su veoma izdržljiva, i mogu da se koriste za različite namene i posle preseljenja. Recimo, možete da ih koristite kao pokrivače za nameštaj u skladištu, ćebad za piknik ili kao podloge za opremu za vežbanje. A možete i da ih donirate, recimo nekim lokalnim dobrotvornim organizacijama ili azilima za životinje.

#Plastične kutije i torbe: plastične kutije i torbe su čvrste i pogodne za višekratnu upotrebu. Kutije možete da koristite za skladištenje u svom novom domu, ili da ih pozajmite prijateljima koji takođe planiraju selidbu u neko skorije vreme. A možete i da ih donirate nekim dobrotvornim organizacijama ili školama, jer su vrlo praktične kako za skladištenje, tako i za organizaciju.

Preseljenje ne mora da bude rasipno

Kao što vidite, ne mora. Ako preduzmete nekoliko dodatnih koraka da biste reciklirali ili dali novu namenu svom materijalu za pakovanje, možete da minimizirate ekološki otisak, dok pojednostavljujete svoj prelazak u novi dom.

Ne zaboravite da istražite smernice za lokalne centre za reciklažu, kao i kreativne načine da ovom preostalom materijalu za selidbe date neki drugi život. Na taj način ćete doprineti održivijoj budućnosti, dok uživate u svom novom početku.

I na kraju…

Fotografija: https://www.pexels.com/photo/garbage-lot-2967770/

Iz godine u godinu, sve je više onih koji brinu o održivosti, i zaštiti životne sredine, što je veoma pohvalno. Na kraju krajeva – zašto baciti ono što ste tek kupili, samo zato što je to u datom trenutku bilo najjednostavnije? Ipak ste za sav taj materijal morali da izdvojite sasvim pristojnu svotu novca, tako da je zaista šteta i ne probati da mu date neku drugu namenu, ili ga bar odneti na valjanu reciklažu.

Bez obzira da li imate malo ili mnogo stvari, da li se selite sami ili uz pomoć profesionalne agencije za selidbe kao što je Pro Move, razmislite o održivoj selidbi. Za svaku sitnicu koju reciklirate na pravi način, planeta vam je zahvalna, pa zato – mislite o tome.

Srećna vam selidba!

 

Naslovna fotografija: https://www.pexels.com/photo/empty-apartment-with-packed-carton-boxes-before-moving-4246119/

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design