Koje predmete je najteže preseliti


Koje predmete je najteže preseliti

Koje predmete je najteže preseliti

Koje predmete je najteže preseliti

Kada se jedno domaćinsvo seli, potrebno je spakovati, utovariti, transportovati, rastovariti i raspakovati mnogo stvari koje su se tokom godina nakupili. Većinu je relativno lako preseliti, ali nekima, zbog njihovih dimenzija, težine i osetljivosti, treba posvetiti malo više pažnje.

 

KOJE STVARI SU NAJTEŽE ZA SELIDBU?

 

Mašina za veš

Mašine za veš su ubedljivo na prvom mestu. One su teške, kabaste i ne mogu da se demontiraju. Obično se postavljaju na uskim i nepristupačnim mestima u kupatilu, i da bi bilo još komlikovanije, veoma su nežne i osetljive. Jedan malo jači udarac o zid, ili daleko bilo, ispuštanje na pod, može da je ošteti i izbaci njen bubanj iz balansa. Jedan čovek ne može da je premesti, a često ni dvoje nije dovoljno. Posebno su nezgodne ako moraju da se spuštaju ili penju stepenicama na višim spratovima.

 

Termoakumulaciona peć

Stare dobre termoakumulacione peći mogu da se rastave, ali to ne znači da je posao mnogo olakšan. Šamotne cigle, koje su njihov sastavni deo, nisu uopšte lake i treba se nekoliko puta vraćati po njih (da opet pomenemo stepenice i pokvaren lift). Na sreću, ove peći se sve manje koriste, njihovu ulogu danas preuzimaju klima uređaji, inverteri i toplotne pumpe.

 

Nameštaj

Veliki komadi nameštaja poput kreveta, ormara, stolova, stolica, garnitura, regala, sofa, fotelja, itd., mogu da budu veoma teški i kabasti. Dobra stvar je što u većini slučajeva mogu da se rasklope i prenesu u delovima. Ukoliko je nameštaj od lakših materijala i iverice, njihova selidba nije preterano problematična, ali ako su od punog i teškog drveta onda je potrebno više ljudi. Ovi komadi imaju i veću vrednost, pa treba voditi računa da se ne oštete.

 

Bela tehnika

Šporeti, frižideri i ostala bela tehnika nisu preterano teški, ali su izuzetno kabasti. Za njihov transport je potrebno barem dvoje ljudi (da li se sećate stepenica?), a dešava se i da ne mogu da uđu kroz uska vrata.

 

Klaviri, pijana i pijanina

Ovi muzički instrumenti ne samo što su teški nego su veoma osetljivi. I najmanja greška, udarac i tumbanje tokom transporta mogu da ih oštete. Koliko god vodili računa, posle transporta potrebno je pozvati majstora koji će ga ponovo naštelovati. Smatraju se za možda najteže predmete za selidbu i preporučljivo je angažovanje profesionalaca.

 

Elektronska i IT oprema

Računari, ruteri, laptopovi, televizori, stereo urađaji i ostali urađaji uopšte nisu teški, ali su veoma skupi, osetljivi i nežni. Ovi uređaji moraju pravilno da se spakuju i zaštite kako bi se izbeglo njihovo oštećenje.Ukoliko želite da vas vaš kompjuter i dalje služi, ne možete ga jednostavno baciti u auto, kamion ili kombi. On se sastoji od različitih komponenti koje mogu da se oštete ako se sa njima ne rukuje pažljivo. Posebno je osetljiv hard disk koji sadrži važne podatke koji lako mogu da se izgube.

 

Lomljivi i vredni predmeti

Ogledala, slike, statue, umetnička dela, stakleni stolovi, vitrine, porcelansko posuđe, itd., su veoma osetljivi i lomljivi. Ovi predmeti mogu da budu veoma skupi i da imaju sentimentalnu vrednost za vlasnika, i zato se pre transporta moraju zaštititi i pravilno spakovati. Slike treba da se umotaju u pucketavu foliju ili zaštitni papir, oblepiti lepljivom trakom i staviti u kutije. Još bolje je izvaditi sliku iz ramova, urolati je i posebno je transportovati.

selidba biljaka

Sobne biljke

Kućne biljke znaju da budu prilično velike i teške. Samo po sebi cveće i ostale ukrasne biljke je teško preseliti zato što ne trpe dugačka putovanja i lako mogu da se osuše i uvenu. Najviše su osetljive zimi kada je vreme hladno i leti kada su velike vrućine. Najsiguriniji način je da se za njihov transport koriste plastične saksije.

Nekoliko nedelja pre selidbe treba ih prebaciti u veće posude kako bi se lakše adaptirale. Dan ili dva pre selidbe obavezno ih dobro zaliti kako bi imali dovoljno vode. Lišće i grančice mogu da se zaštite papirom ili plastičnom vrećicom, veće biljke umotatiti jutenom il pamučnom tkaninom. Preporučuje se da se biljke transportuju u sopstvenom automobilu umesto u kamionu, zbog kontrolisane temperature u vozilu i veće pažnje od strane vlasnika.

 

Knjige

Ko ima veliku biblioteku treba dobro da se pomuči kako bi je preselio. Knjige su teške, osetljive, lako mogu da se iscepaju i izgube. Za uspešnu selidbu kućne biblioteke najvažnija je dobra organizacija. Knjige treba odvojiti prema žanrovima i spakovati u odgovarajuće kutije koje treba adekvatno obeležiti.

 

ZAVRŠNA REČ

Selidba teških stvari je komplikovana i naporna. Prilikom njihovog transporta gubi se mnogo snage, vremena, može da dođe do težih povreda, a postoji i rizik da se stvari oštete.  

Ukoliko imate mnogo teških stvari, preporučujemo da koristite usluge profesionalne agencije za selidbe. One imaju svu potrebnu opremu koja je potrebna za prebacivanje teških stvari (kolica, improvizovane rampe, daske sa točkićima, užad, trake, itd.), odgovarajuća transportna sredstva, kamione i kombije različite tonaže, ali i ono što je najvažnije - tamo rade iskusni radnici koji imaju potrebno znanje, snagu i veštinu za selidbu najtežih predmeta za selidbu.

 

slike https://www.pexels.com/search/removing%20heavy%20things/

        https://www.piqsels.com/en/search?q=moving+washing+machine+

 

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design