Kako najlakše preseliti bilijarski sto


Kako najlakše preseliti bilijarski sto

Kako najlakše preseliti bilijarski sto

Kako najlakše preseliti bilijarski sto

Bilijarski sto nije nešto što se često sreće u kućnim uslovima, ali daleko od toga da ih nema. Ipak, kada je u pitanju selidba, nikada nije dobra ideja da pokušavate da ga preselite sami. Jer, bilijarski stolovi su veoma teški, ponekad i do 450 kg, a uz to su i nezgodni za nošenje, glomazni, i sa mnogo delova o kojima morate da brinete. U ovom tekstu bavićemo se temom kako ga najlakše preseliti, pa ćete se i sami uveriti da to nije posao za neupućene.

Jer, vrlo lako vam se može dogoditi da istegnete neki mišić, slomite nožni prst ili se povredite na neki drugi način, a isto tako možete da oštetite i nešto od nameštaja, ili tek okrečene zidove, sveže lakirane parkete, i slično. Baš kao i klaviri, bilijarski stolovi imaju mnogo nogu i dodataka koji se mogu odlomiti, i učiniti ceo proces selidbe veoma mučnim.

Pored glomaznosti i težine, selidba bilijarskog stola uključuje dug i dosadan proces rastavljanja, pa ponovnog sastavljanja na novoj adresi. A sve su to razlozi koji idu u prilog unajmljivanju agencije za selidbe. Ali, hajde da vidimo šta je sve potrebno za ovu akciju...

Dakle, za početak, šta vam je sve potrebno od alata i materijala

Mislite na vreme, i prikupite potreban alat, kao što su:

# električna bušilica

# šrafciger,

# nasadni ključevi

# debela ćebad za selidbu

# odstranjivač klamerica (za uklanjanje filca)

# kese i etikete (da biste mogli da prikupite sve sitne delove i šrafove.

Iznajmite kamion za selidbu

Bilijarski sto sigurno nećete moći da preselite u limuzini ili SUV-u, trebaće vam kombi ili kamion za selidbu. To je zato što se standardne veličine stolova za bilijar kreću od dva do skoro tri metra. U svakom slučaju, pre nego što krenete u akciju, dobro ga premerite, da biste znali koliko vam je veliko vozilo potrebno.

Potražite pomoć prijatelja

Ovo je vreme kada je korisno imati mnogo dobrih prijatelja i članova porodice. Na kraju krajeva, to su oni sa kojima i igrate bilijar. Za ovaj posao, trebaće vam najmanje četiri ili pet pomoćnika, po mogućnosti mladih i u formi.

Recite im da obuku odgovarajuću odeću i patike, za ovaj zadatak. Ne bi škodilo da imaju i rukavice. A s obzirom da ste vi odgovorni za njihovu bezbednost tokom procesa preseljenja, uverite se da znaju koji su rizici uključeni u ovu priču, i obavezno ih posle obavljenog zadatka valjano nagradite.

Izmerite vrata, hodnike i stepeništa

Izmerite sve prolaze kuda ćete se kretati, da biste bili sigurni da bilijar sto može da prođe kroz kuću. Rekosmo li da je možda najbolje da ovaj posao ipak poverite agenciji za selidbe? Ponavljamo da je to najbolje, jer agencije imaju znanje i trikove kako je to najlakše odraditi.

Pre nego što uopšte krenete da selite bilijarski sto, zacrtajte rutu kroz kuću kojom planirate da izađete napolje. Uverite se da nema prepreka, prethodno otvorite sva vrata i obložite podove i zidove. Pokrijte oštre ivice štitnicima ili ih umotajte u debele peškire i ćebad.

Rastavite bilijarski sto

Prvo uklonite džepove za loptice. Da biste to uradili, moraćete da izvadite klamerice kojima su pričvršćeni. Ako su u pitanju šrafovi, uklonite ih uz pomoć šrafcigera, po mogućnosti električnog. Zatim skinite bočne šine pomoću nasadnog ključa. Čuvajte dobro sve šrafove, vodeći računa da označite svaki deo.

Zatim uklonite filc na vrhu stola, pomoću alata za uklanjanje klamerica. Budite veoma oprezni, jer se platno veoma lako cepa. Sada, kada je i filc uklonjen, vreme je da skinete ploču od škriljevca, kamena koji se lako ošteti ako se njime nepravilno rukuje. Veoma je težak, i obično je ušrafljen u sto. Šrafove iz njega možete izvaditi uz pomoć bušilice ili električnog šrafcigera, a onda će vam biti potrebna pomoć svih vaših prijatelja, da biste ga izneli iz stana.

Postavite ploču od škriljevca na pod ili je naslonite na zid. Pazite da ga niko ne gazi ili slučajno ne udari. Sada skinite sve noge od stola, tako što ćete ih odšrafiti.

Zatim zaštitite sve delove i terete na kamionu

Pravilno umotajte svaki deo koji uklonite u ćebad za selidbu i foliju sa mehurićima. Iznesite svaki deo uz pomoć prijatelja, i korišćenje kolica ukoliko je potrebno. Pažljivo utovarite u kamion i pričvrstite glavno telo za zidove, ako možete. Uverite se da ste težinu ravnomerno rasporedili, a onda vežite sve delove, da se ništa ne bi ljuljalo prilikom vožnje.

A onda ponovo sastavite bilijarski sto

Da, kada stignete na novu adresu, vaš posao je tek napola gotov, tako da još uvek ne možete da odahnete. Sada je vreme da isovarite sto iz kamiona, pa da ga ponovo sastavite, obrnuto od načina na koji ste ga rastavili. Ako mislite da vam je potrebno, fotografišite sve faze rada, da biste znali kako da ga ponovo sastavite.

Uz pomoć svojih pomagača, ponovo pričvrstite noge za glavni deo stola, a zatim dodajte ploču od škriljevca i filc. Može biti komplikovano da ponovo pričvrstite filc tako da nema nabora. Ne žurite, jer ako ovaj deo ne odradite kako treba, buduće igranje bilijara neće biti moguće. Ovo je još jedan razlog zašto bi ovaj posao trebalo da prepustite profesionalcima.

I za kraj...

Kao što vidite, selidba bilijarskog stola je isuviše dugotrajan i opasan proces, da biste to sami radili. Čak i ako imate dovoljno pomoćnika i alata za ovaj posao, i dalje rizikujete svoju (i tuđu) fizičku bezbednost, i povećavate rizik od oštećenja prostora, a i samog stola. Zato je pronalaženje specijalizovane agencije za selidbe u vašem najboljem interesu. Oni dolaze sa potrebnim alatima, opremom i znanjem, kako bi posao obavili efikasno i bezbedno.

Pozovite PRO MOVE, i ne brinite, vaš bilijarski sto stići će na novu adresu bez problema, nervoze i oštećenja.

Srećna vam selidba!

 

Fotografije: Unsplash.com

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design