Kako da smanjite troškove selidbe u svoj prvi stan


Kako da smanjite troškove selidbe u svoj prvi stan

Kako da smanjite troškove selidbe u svoj prvi stan

Kako da smanjite troškove selidbe u svoj prvi stan

Čestitamo! Selite se u svoj novi stan, prvi u kome ćete samostalno živeti, posle završenog fakulteta. Osećate se sjajno, ostvareno, i ponosni ste na sebe. Imamo jednu dobru vest za vas! Selidba može da vas košta i mnogo manje, nego što ste predvideli. Pripremili smo za vas savete kako da smanjite troškove selidbe u svoj prvi stan, pa hajde da zajedno prođemo kroz sve njih.

# Imati svoj dom, ne narušavajući budžet

Započnite pretragu tako što ćete potražiti prosečne cene iznajmljivanja na sajtovima agencija za nekretnine, ili u oglasima. Zbog uštede, razmislite o mestima na periferiji grada, dalje od opštinskih sadržaja kao što su parkovi i škole, jer još uvek nemate decu. Vrlo je verovatno da nećete ostati u istom stanu, kada rešite da zasnujete porodicu, a ovakve lokacije su obično mnogo pristupačnije.

Zatim pronađite svoj magični broj; ukupan maksimalni iznos koji možete da priuštite, za životne troškove svakog meseca. Ti troškovi ne bi trebalo da “pojedu” više od 50% vaše mesečne zarade, uključujući zakup, i cenu komunalija. Raspitajte se i kod kolega koji su u sličnom dobu, o prosečnoj ceni komunalija, da biste to uračunali u odluku prilikom iznajmljivanja.

# Selidba “uradi sam”

Ako se ne selite daleko, i imate porodicu ili prijatelje sa fakulteta u okolini a nemate mnogo stvari, selidba “uradi sam” je odlična opcija. Uštedite iznajmljivanjem kamiona ili kombija na sat. Trik je u tome da sve bude spakovano pre nego što vozilo dođe do vas. I naravno, ne zaboravite da pored sebe držite onu posebnu torbu sa ličnim stvarima i odećom koja će vam trebati prvih dana, posle selidbe. Jer sasvim je sigurno da se nećete odmah raspremiti i slagati stvari u ormare, tako da je dobro da ono osnovno, imate pored sebe.

# A ako rešite da angažujete profesionalce

Ako imate previše stvari, pa rešite da angažujete profesionalnu agenciju za selidbe, proverite cene u nekoliko kompanija. Saznajte sve o tome kako se naplaćuje, pa sve te faktore uključite u onu magičnu brojku koju ste rešili da izdvojite za ovaj posao.

Ako je moguće, izbegavajte selidbe krajem meseca, jer to je popularno vreme, što znači da se može desiti da agencija za selidbe neće imati slobodan termin. Zato radije zakažite selidbu za početak ili sredinu meseca, još bolje – u sred radne nedelje, a onda proverite da li će vam stanodavac izaći u susret prilagođavanjem cene zakupa.

# Raščistite sve što vam više nije potrebno

Velike su šanse da imate stare udžbenike i opremu, koji zauzimaju mnogo prostora, a više vam nisu potrebni. Razmislite šta biste mogli da prodate, šta da donirate, šta da poklonite, a šta da bacite, pa se organizujte. Ako ne znate šta da radite sa nekim stvarima, istražite na internetu načine kako da ih se rešite. Možda da prodate preko oglasa?

A ako se kojim slučajem selite u inostranstvo, situacija može biti malo komplikovanija, ali uz pomoć profesionalaca, sve će proći bez problema. U svakom slučaju, pre nego što krenete da se selite, raščistite sve nepotrebno jer će vam biti mnogo lakše, a i koštaće vas znatno manje.

# Uštedite na materijalu za pakovanje

Ne trošite novac na kupovinu materijala za pakovanje, ako ne morate. Zamolite prodavce u prodavnicama u kraju, komšije i prijatelje, da vam sačuvaju kutije za pakovanje. Nekoliko meseci pre datuma preseljenja, počnite da pravite zalihe kutija, pa i da pakujete neke stvari koje ne koristite svaki dan. Umotavajte ih u novine, sačuvane folije sa mehurićima i sezonsku odeću koju trenutno ne nosite.

# Obezbedite svoje stvari

Pazite koga angažujete za selidbu, jer prevaranata ima mnogo. Kažu vam jedan iznos prilikom dogovaranja, a onda, kad stvari već utovarite u kamion, naplate mnogo više. Zaštitite se tako što ćete popisati svoje stvari i numerisati sve upakovane predmete i kutije, da biste tačno znali koliko treba da platite. I naravno, gledajte da angažujete profesionalnu agenciju za selidbe poput Pro Move, sa kojom nećete imati nikakvih problema, a selidba će proći bez stresa.

# Promenite svoju adresu što pre…

… ili bar, nedelju dana pre zakazanog datuma selidbe. Kada se uselite u novi stan, imaćete i previše obaveza koje treba da obavite, tako da će vam papirologija biti na poslednjem mestu, a urednost dokumentacije je veoma važna. Zato to uradite unapred, nedelju dana pre nego što se preselite, da biste posle na miru mogli da se bavite raspakivanjem svojih stvari i uređenjem svog novog doma.

I to bi bilo to…

Da, otprilike tako. Ovo je veliki trenutak u vašem životu, prvi put ćete živeti potpuno samostalno, zato gledajte da u njemu uživate, i ne brinete o onome o čemu ne morate. Nadamo se da će vam naši saveti pomoći u tome.

Srećna vam selidba!

 

Fotografije: Unsplash.com

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design