Kako bezbedno preseliti klavir, u pet koraka


Kako bezbedno preseliti klavir, u pet koraka

Kako bezbedno preseliti klavir, u pet koraka

Kako bezbedno preseliti klavir, u pet koraka

Selidba vašeg klavira zahteva sve veštine koje su vam inače potrebne i za sviranje – spretnost, tehniku, pažnju usmerenu na detalje, i malo koordinacije ruku i očiju. Bilo da se useljavate u novi dom, ili premeštate svoj klavir u skladište, ovaj krki instrument zahteva mnogo pažnje i truda. Upravo zbog toga, u ovom vodiču bavimo se temom kako bezbedno preseliti klavir, u pet koraka.

Ali, pre nego što počnete...

Često ja najbolje unajmiti profesionalnu agenciju za selidbe da vaš klavir preseli na novu adresu, posebno ako živite na višim spratovima, gde će morati da se koriste stepenice, liftovi i druge prepreke. Agencije za selidbe imaju iskustvo, opremu i radnike, kako bi smanjili rizik od nepravilnog prenošenja klavira, što može da dovede do:

# Oštećenja instrumenta – profesionalci vam mogu pomoći da izbegnete okrnjene i polomljene dirke, pokvarene pedale, slomljene noge i oštećeno telo klavira

# Povreda sebe i drugih – veliki klaviri mogu biti teški i do pola tone, ali i selidba pijanina može da dovede do različitih povreda jer i on je težak par stotina kilograma

# Oštećenja na imovini – Okrnjeni zidovi i oštećena stepeništa i okviri vrata su samo neka od oštećenja imovine koje profecionalci mogu da vam pomognu da izbegnete.

U zavisnosti od toga gde selite svoj klavir, možda ćete želeti da rezervišete pristupačnu jedinicu za skladištenje, koja je dovoljno velika za smeštaj klavira tokom selidbe. Na kraju krajeva, ako klavir sklonite iz prostora, biće vam lakše da organizujete i raspakujete kutije sa stvarima u novom prostoru.

Ali, ako mislite da možete sami, ali se pitate kako to da uradite, postoje koraci koje možete da pratite kako biste ovaj posao uradili na pravi način. Pa, da krenemo...

#Korak br.1: Potražite pomoćnike

Ako odlučite da ne angažujete profesionalce, i dalje će vam trebati dodatni par ruku (ili više pari), da preselite svoj klavir. Zatražite pomoć porodice, prijatelja, ili nekoga u koga imate dovoljno poverenja da ovaj posao može da obavi sa svom potrebnom pažnjom, strpljenjem i preciznošću.

#Korak br.2: Prikupite potreban materijal i opremu

Selidba klavira zahteva značajno planiranje i odgovarajuću opremu. U tu svrhu, trebaće vam:

# Kolica za klavir – korišćenje kolica za klavir može vam pomoći da svoj klavir prenesete u novi dom ili prostor za vežbanje. U idealnom slučaju, kupite ili iznajmite kolica na četiri točka koja su dizajnirana za klavire, da biste bezbedno transportovali svoj voljeni instrument

# Trake za selidbe – Investirajte u trake za teške predmete, kako biste mogli da osigurate svoj klavir tokom selidbe i izbegnete bilo kakvo oštećenje

# Zaštitna podloga – Trebaće vam, takođe, i zaštitna podloga, i ćebe za selidbe, da biste zaštitili svoj klavir od udubljenja, ogrebotina i drugih oštećenja, a i one se mogu kupiti ili iznajmiti

# Kombi ili kamion za selidbu – Klavir, sasvim sigurno, nećete moći da stavite u prtljažnik svog automobila, tako da ćete morati da iznajmite kombi ili kamion za selidbu, sa adekvatnim prostorom.

#Korak br.3: Pripremite svoj klavir za selidbu

Fotografija: https://unsplash.com/photos/black-upright-piano-near-brown-lampshade-4rm5hTL8o3c

Dakle, pre početka selidbe, obezbedite i zaštitite svoj klavir. Posebno obratite pažnju na:

# Dirke – Uverite se da je poklopac klavijature zatvoren i (ako je moguće) zaključan, kako biste osigurali da klavijatura ostane zaštićena tokom selidbe

# Telo klavira – Zaštitite telo klavira tako što ćete ga bezbedno umotati u jastuke i ćebad za selidbu. Podlogu možete da pričvrstite trakama, ali izbegavajte da traku pričvrstite za sam instrument.

#Korak br.4: Preselite klavir

Kada pravilno spakujete svoj klavir, možete da započnete selidbu, a ona zahteva malo snage i mnogo znanja. Ali, ovi ključni saveti, trebalo bi da vam pomognu tokom samog procesa selidbe:

# Pravilno podignite klavir – Nikada ga ne podižite za noge. Umesto toga, postavite trake za selidbu ispod klavira, da biste ih vi i vaši pomoćnici koristili kao polugu

# Koristite kolica – Dok svi zajedno dele težinu i podižu instrument, nežno postavite klavir na kolica, pazeći da svi njihovi točkovi miruju. Zapamtite, uvek držite klavir u uspravnom položaju

# Uklonite točkove ili noge klavira ukoliko je potrebno – Ako vaš klavir ima točkove, pametno je da ih uklonite pre selidbe. Pored toga, savetuje se uklanjanje nogu sa klavira, kako bi se lakše provukao kroz vrata i hodnike.

Kada klavir bezbedno stoji na kolicima, možete ga premestiti u kamion. Da biste ga obezbedili za transport, uverite se:

# Da je rampa spuštena i ravna – ovo štiti klavir od oštećenja prilikom unošenja u kamion

# Da je klavir siguran unutar kamiona – koristići trake za selidbu, pričvrstite ga za zidove kamiona, kako biste sprečili da se pomera prilikom transporta.

#Korak br.5: Bezbedno istovarite klavir

Kada stignete na odredište, obavezno sledite iste mere predostrožnosti za selidbu klavira na novu lokaciju. Takođe, neka njegov novi prostor bude očišćen i spreman da ga dočeka. A ono što posle toga sledi je štimovanje, jer je preseljen na novu lokaciju, posebno ako je došlo i do promene temperature ili vlažnosti.

I to bi bilo to...

Fotografija: https://unsplash.com/photos/gray-wooden-upright-piano-EgzFuxloE8Q

Bezbedna selidba klavira je prilika da vežbate svoju marljivost i opreznost. Ipak, klavir je veoma dragocen teret, tako da vam ne preporučujemo da se sami prihvatite takvog posla ukoliko nemate iskustva, jer mnogo je toga što može da pođe po zlu. Mogao bi neko da se povredi, a mogao bi i sam instrument da nastrada, pa šta ste onda uradili? Napravili ste veću štetu nego što ste uštedeli.

Mnogo je pametnije i sigurnije angažovati agenciju za selidbe, koja će to za vas uraditi brzo, sigurno i bez posledica.

Pa srećna vam selidba!

 

Naslovna fotografija: https://unsplash.com/photos/gold-chandelier-in-room-4kgsyPpka_Y

IMATE DODATNA PITANJA ZA
MEDJUNARODNE SELIDBE ILI SELIDBE U BEOGRADU?

Ako imate dodatna pitanja vezano za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu ili neku od nasih usluga budite slobodni da nas kontaktirate 24 sata dnevno, svih 365 dana u godini.

PROMOVE & SVETSKE ASOCIJACIJE

Kompanija ProMove iz Beograda, koja je specijalizovana za medjunarodne selidbe, selidbe u Beogradu i sve ostale vrste selidbi, je član svetskih asocijacija, što je još jedan od pokazatelja kvaliteta naših usluga.

Asocijacija 1
Asocijacija 2
Asocijacija 3


Copyright 2022. Medjunarodneselidbe. Web i SEO optimizacija Tesha Design